Nyhetsarkiv

10.07.2017 | Nyheter Norsk, Luftkvalitet
Ja, luftkvaliteten er bedre om sommeren!
Fra oktober til mai kan du få luftkvalitetsvarsel rett inn på mobilen. Men hvorfor trengs det ikke varsling om dårlig luft om sommeren? Forurenser vi mindre da?
Seniorforsker Dag Tønnesen, NILU

– Luftkvaliteten er faktisk jevnt over bedre om sommeren, forklarer seniorforsker Dag Tønnesen, – og det har jo noe med at de forurensende utslippene endrer seg gjennom året. Bilmotorer slipper f.eks. ut mer eksosgasser når motoren er kald. Så om sommeren kjører bilene kortere før motoren har god arbeidstemperatur og katalysatorsystemet fungerer optimalt. I tillegg er det jo ikke så mange som fyrer med ved i varmen.

Når nettene blir lange…

– Men meteorologien har også mye å si, fortsetter han.

– Om vinteren (og om natten) oppstår oftere det vi kaller stabil atmosfærisk sjiktning, at lufta ved bakken har lik temperatur eller er kaldere enn lufta over bakken. Denne tilstanden skapes når det er varmetap på grunn av utstråling, det vil si ikke noe sol og lite skyer. Om vinteren er også nettene lengre – og da øker risikoen for at disse stabile episodene blir mer langvarige.

Under slike værforhold, som ofte kalles inversjoner, «fortynnes» ikke de forurensende utslippene noe særlig av vind. Dermed kan forurensningen i lufta holde seg på et høyere nivå over lengre tid enn under andre meteorologiske forhold – men det ser vi altså lite av om sommeren.

Her bestiller du SMS-luftkvalitetsvarsel (fra oktober til mai): http://luftkvalitet.info/Theme.aspx?ThemeID=e717c62a-b0ab-44e1-bb68-d873f8283f1c

Les også:

«Hvorfor er lufta så dårlig i dag?»: /Nyhetsarkiv/tabid/74/NewsId/820/Hvorfor-er-lufta-sa-darlig-i-dag.aspx

Snøen går, svevestøvet kommer: /Nyhetsarkiv/tabid/74/language/nb-NO/NewsId/768/Snen-gar-svevestvet-kommer.aspx

Vedfyring forurenser den norske bylufta: /Nyhetsarkiv/tabid/74/CategoryID/102/NewsId/836/Vedfyring-forurenser-den-norske-bylufta.aspx

Kontakt:

Kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no

Seniorforsker Dag Tønnesen, dat@nilu.no

There are no comments for this article yet.