Gå til innhold

Kontinuerlig overvåkning må til

I Nord-Tyskland er det avslørt dioksiner i dyrefôr som har vært brukt både i egg-, kalkun- og griseproduksjon.

– Eneste middel mot denne virksomheten er å ha hyppige kontroller av både mat og fôr, sier seniorforsker Martin Schlabach ved NILU – Norsk institutt for luftforskning.

I Nord-Tyskland er det avslørt dioksiner i dyrefôr som har vært brukt både i egg-, kalkun- og griseproduksjon. – Eneste middel mot denne virksomheten er å ha hyppige kontroller av både mat og fôr, sier seniorforsker Martin Schlabach ved NILU – Norsk institutt for luftforskning.

I den tyske delstaten Niedersachsen er mer enn 1000 bedrifter stengt, og produktene må først testes før de kan selges igjen. Hvor mye forurensete produkter som er kommet i handelen, er ennå ikke kjent. Dioksiner regnes som giftige og kan bl.a. føre til kreft.

Billig men ikke bra

Fôrprodusenten Harles&Jentzsch fra delstaten Schleswig-Holstein har brukt dioksinholdige fettsyrer i sin fôrproduksjon. I følge informasjon gitt av bedriften, har den i lengre tid kjøpt rester fra biodieselproduksjon og matindustrien. Disse restene ble brukt i fôrprodukter.

Martin Schlabach er ikke overrasket:

– Hvert år er det de samme hendelser. Billige, forurensede råvarer blir brukt i fôrproduksjon for å spare penger. Eneste middel mot denne virksomheten er å ha hyppige kontroller av både mat og fôr, sier han.

Han mener lignende tilstander kan oppstå i Norge. – Hele bransjen må pålegges å kontinuerlig kontrollere sine råvarer. Enkelte stikkprøvekontroller i året er ikke tilstrekkelig når vi samtidig vet at det er store gevinster i å bruke billige, og muligens forurensede, fettprodukter, sier Schlabach.

Potensielt giftige egg eksportert til Nederland (Aftenposten)
Dioksiner og dl-PCB – faktaark (Folkehelseinstituttet)