Gå til innhold

Se askesky over Sør-Norge

Askesky passerer Sør-Norge
Skjermdump

Aske fra utbruddet på Grimsvotn ble transportert inn over Sør-Norge på tirsdag (24.05.). Dette medførte svært høye verdier av PM10 (svevestøv).

Aske fra utbruddet på Grimsvotn ble transportert inn over Sør-Norge på tirsdag. Dette medførte svært høye verdier av PM10 (svevestøv).

Det ble målt nivåer over 400 mikrogram per kubikkmeter i Bergen.Nivåene er nå tilbake til det normale. Se askeskyen passere Sør-Norge.

I Stavanger nådde nivået ca 300 mikrogram/m3. Noen timer senere nådde asken Oslo, hvor nivået var opp mot 200 mikrogram/m3. Nivåene lå således langt over nivåene som regnes som akseptabel luftkvalitet.

Fra instrumentet SEVIRI som er opererer fra den geostasjonære satellitten MSG2 kunne man tydlig se asken i det den passerte området:

Se askeskyen passere Sør-Norge her. (Rød sky)

De siste rapporter fra Island tyder på at utbruddet har avtatt eller stoppet helt.

Folkehelseinstituttet har lagt ut en nærmere beskrivelse av konsekvensene for befolkningen: Avtagende nivåer av svevestøv fra vulkanutbrudd

Mange kunne observere asken i form av dis med nedsatt sikt, og det er rapportert om nedfall fra utvasking med nedbør en rekke steder. Nivået på ca 400 mikrogram/m3 er en tiendedel av grenseverdien for avvikling av flytrafikk (4000 mikrogram/m3). Nå er nivåene imidlertid tilbake til det normale, og det er ikke behov for spesielle råd til befolkningen.

 

Figur 1 viser forløpet av PM10 i Bergen (www.luftkvalitet.info)
Figur 1 viser forløpet av PM10 i Bergen (www.luftkvalitet.info)

 

Figur 2 viser askeutbredelsen over Norge registrert ved fra NILUs målestasjoner.