Gå til innhold

Styrket overvåkning av drivhusgasser

Zeppelin
Foto: NILU

Amerikanske og europeiske målenettverk inngår nå samarbeid for å videreutvikle global klimagassovervåkning og -forskning.

Amerikanske og europeiske målenettverk inngår nå samarbeid for å videreutvikle global klimagassovervåkning og -forskning.

– Vi ser nå at overvåkning av drivhusgasser begynner sin naturlige overgang fra forskningsaktivitet til operasjonell virksomhet med direkte anvendelse for myndigheter og beslutningstakere. Dette er både viktig og gledelig, sier seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved NILU. Hun håper NILUs observatorier på Birkenes og Zeppelin skal inngå i nettverket. Myhre er bl.a. ansvarlig for klimagassovervåkningen på Zeppelin, Svalbard.

Det amerikanske målenettverket Earth Networks og det europeiske Integrated Carbon Observation System (ICOS) har inngått samarbeid for å videreutvikle global klimagassovervåking og forskning. Amerikanske Earth Networks er eier og operatør av det største nettverket innen vær-, lyn og klimaobservasjoner. De kunngjør nå samarbeid med ICOS.

ICOS er et europeisk konsortium med klimaforskningsinstitutter fra 17 land som jobber for økt forståelse av drivhusgassnivåer og innvirkning på miljøet. Gjennom det nye samarbeidet vil Earth Networks jobbe tett med ICOS’ omfattende nettverk av klimaforskere for å forbedre Europas overvåkningsnettverk for drivhusgasser.

Samarbeidet representerer en vesentlig utvidelse av Earth Networks’ arbeid innen klimagassovervåkning. ICOS vil hjelpe Earth Networks med å bestemme den ideelle plasseringen av de nye overvåkningssensorene slik at det nye nettverket kan utfylle ICOS’ eksisterende nettverk. De to organisasjonene vil også arbeide for å etablere standarder for dataformater, datautveksling, kvalitetskontroll og -sikring av data, samt kalibrering av instrumenter.

– Økning av drivhusgasser i atmosfærene er hovedårsaken til temperaturøkningen vi har sett de siste 100 årene. Drivhusgasser har lang levetid og de sprer seg derfor globalt. Drivhusgassovervåkningen vil bli styrket da samarbeid på tvers av kontinenter er viktig for å få sammenlignbare målinger. Dette kan bidra til bedre global forståelse av endringene, sier Cathrine Lund Myhre. NILU arbeider for at observatoriet på Birkenes (Aust-Agder) og Zeppelin (Svalbard) skal bli ICOS-stasjoner. Dette er avhengig av nasjonal støtte og finansiering.

Data fra de to nettverkene benyttes i modeller som kan kvantifisere utslipp og tap av karbondioksid og metan på regional, nasjonal og lokal skala over hele Europa, på sikt. ICOS forventes å stille med ca 50 målestasjoner, mens Earth Networks planlegger å plassere 25 atmosfæriske målestasjoner på høye tårn. Alle stasjonene vil være spredt over hele Europa. Utvidelsen vil gjøre at modellene kan ha vesentlig større geografisk oppløsning. Disse dataene vil gjøre det mulig å utvikle karbonbudsjett og utslippsfordeling på ulike geografiske skala. Uavhengige målinger, rapporteringer og verifisering av klimagassnivåer og utslippestimater vil være verdifull informasjon. Dette gjelder både for forskningsmiljøene, offentlige beslutningstakere og privat næringsliv  som jobber med internasjonale og regionale initiativ innen klimapolitikk og karbonhandel.

Om ICOS

ICOS er en europeisk forskningsinfrastruktur som samler institutter fra 17 europeiske land. ICOS tar sikte på å kvantifisere og forstå langlivede flukser av drivhusgasser over deler av det europeiske kontinentet og tilstøtende områder. ICOS gir de langsiktige observasjoner som kreves for å forstå den nåværende tilstand og forutsi fremtidig atferd av klimaet, den globale karbonsyklusen og utslipp av klimagasser. ICOS består av et nettverk av stasjoner som måler flukser fra økosystem og luft-sjø på lokal skala, supplert med atmosfæriske konsentrasjonsmålinger for å verifisere klimagassbudsjetter over større regioner.

Norge er involvert gjennom NILU (atmosfæriske målinger), Bioforsk (fluxmålinger) og Bjerknes senter for klimaforskning (havforsuring). Distribuert overvåkning er støttet av sentrale fasiliteter for å sikre sammenlignbarhet av målinger, interoperabilitet innen nettverket og gi sentralisert databehandling. ICOS er for øyeblikket i en forberedende fase og er finansiert av EU-kommisjonen under FP7. Hele Europa er med i prosjektet, som koordineres av Alternative Energies og Atomic Energy Commission (CEA) i Frankrike. ICOS webside: http://www.icos-infrastructure.eu/.

Om Earth NetworksSM

Som leverandør av avanserte værvarsel i nesten 20 år, driver Earth Networks (tidligere AWS) verdens største nettverk for værobservasjoner og lyndeteksjon og bygger det som skal bli det største overvåkningsnettverket for klimagasser. Observasjoner fra Earth Networks informerer og varsler forbrukere, bedrifter og regjeringer rundt om i verden, og gir dem avansert miljøinformasjon til bruk for beslutningstaking og sikkerhetshensyn.

Selskapets populære tjeneste WeatherBug (nettside, desktop-program og mobilapp) gir millioner av forbrukere sanntids, lokal værinformasjon og varsler om farlig vær. Enterpriseløsninger fra Earth Networks gjør at virksomheter innen det offentlige, energi, landbruk, idrett og fritid, skole og nødhjelp kan sikre liv, forberede for vær og klimahendelser, samt forbedre virksomhetsdriften. Earth Networks (www.earthnetworks.com) har hovedkontor i Washington, DC og har kontorer i Mountain View, California, New York, Milano, Italia og en lokal tilstedeværelse i 50 land over hele verden.