Gå til innhold

Fisk fra Etnefjorden ikke forurenset

Flyndre i fiskekasse
Foto: [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Det er tidligere blitt rapportert om høye nivåer av en type bromerte flammehemmere i fisk fra Etnefjorden i Sunnhordland. En ny undersøkelse fra NILU viser derimot at torsk og flatfisk ikke er forurenset av miljøgifter.

Det er tidligere blitt rapportert om høye nivåer av en type bromerte flammehemmere i fisk fra Etnefjorden i Sunnhordland. En ny undersøkelse fra NILU viser derimot at torsk og flatfisk ikke er forurenset av miljøgifter.

Kart som viser Etnefjorden
Etnefjorden er en fjordarm av Ølsfjorden og Hardangerfjorden i Etne kommune i Sunnhordland. Det er undersøkt fisk fra tre steder – Holmaseid, Osvågen og i nærheten av Etne. Kart: NILU

Etnefjorden

Etnefjorden er en fjordarm av Ølsfjorden og Hardangerfjorden i Etne kommune i Sunnhordland. Det er undersøkt fisk fra tre steder – Holmaseid, Osvågen og i nærheten av Etne. (Kart: NILU)

Den bromerte flammehemmeren HBCDD er en miljøgift. En tysk forskningsgruppe fant tidligere i år høye nivåer av HBCDD i fisk fra Etnefjorden. Resultatene var urovekkende.

Ikke forurenset

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) undersøkte raskt mulige lokale utslippskilder, uten å finne noen. Klif ga deretter NILU i oppdrag å undersøke innholdet av HBCDD og andre miljøgifter i torsk og flatfisk fra Etnefjord. Norsk institutt for vannforskning, NIVA har vært ansvarlig for prøvetakingen.

– Vi har ikke kunnet bekrefte funnene av høye HBCDD-kosentrasjoner i fisken i Etnefjord. Også nivåene av de andre miljøgiftene var lave, og representerer forventede bakgrunnskonsentrasjoner, sier seniorforsker Martin Schlabach fra NILU, leder for prosjektet på NILU.

– Vi er glade for at den nye rapporten konkluderer med at fisk fra Etnefjord ikke er forurenset av miljøgifter, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Klif.

Klif vurderer å få analysert sjøbunnen fra det indre fjordbassenget i Etne kommune for ytterligere å avkrefte at fjorden er forurenset av den bromerte flammehemmeren HBCDD.

Undersøkte miljøgifter i Etnefjorden

På oppdrag fra Klif har NILU undersøkt mengden av den bromerte flammehemmeren HBCDD i fisk fra Etnefjorden i Sunnhordland.

I tillegg har de analysert for andre miljøgifter som PBDE, PCB, HCH, DDT, kvikksølv, bly, kadmium og arsen.

Les mer:

Contaminants in fish from Etnefjord, Norway (TA-2821)

Rapporten fra den tyske forskergruppen
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20605040

Spørsmål kan rettes til: