Gå til innhold

Store framskritt for forskningsaktiviteter i Ny-Ålesund

Vårmarksområder, Svalbard
Foto: Kjetil Tørseth, NILU

25.-26. oktober 2011 var en internasjonal gruppe på 70 forskere samlet til det 10. Ny-Ålesund-seminaret. Seminaret ble holdt på Kunnskapsbyens hus på Kjeller med NILU som vertskap.

– Resultatet av dette seminaret viser at både vitenskapelig kvalitet og kvantitet i Ny-Ålesund har økt betydelig i de siste årene, sier Kerstin Stebel fra NILU.

Det tverrfaglige møtet samlet eksperter med bakgrunn i bl.a. kjemi, geologi, marinbiologi, meteorologi og fysikk. De hadde alle Ny-Ålesund som forskningsbase. Ny-Ålesund er en av de fire faste bosetningene på Svalbard, og har et miljø som gir svært gode muligheter til å studere effekter av klimaendringer og miljøgifter i Arktis.

– Ny-Ålesund-seminaret viste at forskning på Svalbard er viktig for å få mer informasjon om miljøbelastninger og effekter av klimaendringer i Arktis, sier Kerstin Stebel. – Det er spesielt oppmuntrende å se hvor åpne forskerne er på å samarbeide både innenfor eget fagfelt og tverrfaglig, sier forskeren.

Ifølge Kim Holmén, internasjonal direktør ved Norsk Polarinstituttet (NPI), har betydningen av Ny-Ålesund som global overvåkningsstasjon aldri vært viktigere enn i dag. – På dette seminaret var spesielt atmosfæreforskningen presentert, og det er gjort store fremskritt når det gjelder vertikalblandingen av luftmasser og den betydning det har for Ny-Ålesund og på Zeppelinfjellet, sier Holmén. Han viser til at også biologifeltet har vist fremgang med for eksempel å utvikle nye genetiske metoder.

Ny-Ålesund opplever økt interesse både fra forskere og turister. Forskerne på seminaret var oppatt av å bevare stasjonen som et mest mulig uberørt og rent område i Arktis. – Dette har stor betydning for forskningen som drives her, sier Kim Holmén.

Forskningskoordineringens betydning

Bedre samarbeid og koordinering av det stadig økende antallet aktiviteter innen atmosfærisk forskning på Svalbard ble uttrykt som mål fra atmosfæreforskerne på seminaret. Et eksempel i denne retning er CICCI – Cooperative Investigation of Climate-Cryosphere Interaction. Dette initiativet ble etablert for å koordinere forskningsaktiviteter med sikte på å forbedre kunnskapen om prosessene som kontrollerer distribusjon av sot i den arktiske atmosfæren, deponering på snø og is og derav følgende klimapåvirkninger. Forskerne på seminaret besluttet å fortsette dette samarbeidsprosjektet.

Ny-Ålesund er også etablert som modellpunkt innenfor SIOS – Svalbard Integrated Earth Observing System. Infrastrukturprosjektet har som mål å etablere et arktisk jordobservasjonssystem og integrere observasjoner innen geofysiske, kjemiske og biologiske prosesser fra all forskning og overvåking på Svalbard. Av den grunn deltok også Norsk romsenter på seminaret. De er bl.a. interessert i validering av fremtidige satellitter og algoritmer med in-situ data.

Organisering av forskningen

Seks institutter under ledelse av Forskningsrådet danner styret til Svalbard Science Forum (SSF), som koordinerer og promoterer det økende antall av internasjonale forskningsinstitusjoner på Svalbard. Fire såkalte flaggskipprogram ble i 2008 lansert for å fremme forskningsaktivitetene i Ny-Ålesund:

  1. Kongsfjord System Flagship
  2. Atmospheric Research Flagship
  3. Terrestrial System Flagship
  4. Glaciology Flagship

Flaggskipprogrammene er paraplyorganisasjoner for forskningsaktiviteter i fire ulike forskningsområder som er spesielt relatert til Arktis: hav, atmosfære, jord og breer; alle ble diskutert på seminaret. Deltakelsen og presentasjonene på seminaret viste at det er stadig nye forskningsgrupper som er etablert på Svalbard som ønsker samarbeid og koordinering med Ny-Ålesundforskningen.
Gjennomføringen av det 10. Ny-Ålesundseminaret ble støttet av Norges forskningsråd. Støtten gjorde det bl.a. mulig å invitere PhD-studenter og unge forskere til seminaret.


Kontaktinformasjon
Kerstin Stebel, seniorforsker NILU, epost kst@nilu.no
Kim Holmén, direktør ved Norsk polarinstitutt, epost kim.holmen@npolar.no
Anne Nyeggen, kommunikasjonssjef NILU, 90776232, any@nilu.no