Gå til innhold

Norges pionérlaboratorium

Som første laboratorium i Norge har NILUs Helseeffektlaboratorium (HEL) blitt GLP-sertifisert i henhold til testmetoder for menneske­relaterte toksisitet. GLP er forkortelsen for OECDs prinsipper for god laboratoriepraksis (Good Laboratory Practice) med hensyn til både testing av cytotoksisitet og genotoksisitet samt nyutviklete metoder.

GLP er et kvalitetssystem for å sikre både uniformitet, konsistens, pålitelighet, reproduserbarhet, kvalitet og integritet av eksperimentelle studier. NILUs helseeffektgruppe har implementert GLP som standard kvalitetssystem for å gjennomføre, utvikle og validere in vitro-testmetoder som gjelder toksisitet av ulike stoffer, som for eksempel kjemikalier, aerosoler og nanomaterialer. Sistnevnte trenger spesiell oppmerksomhet.

Testmetoder på prøve

Skilt: GLP stydy ongoing– Så langt finnes det ingen spesifikk regulering for å teste nanomaterialer, forklarer seniorforsker Maria Dusinska, direktør for Helseeffektlaboratoriet (HEL) på NILU. De blir testet etter retningslinjer som gjelder for standardkjemikalier. Men nanomaterialer har absolutt forskjellige egenskaper og atferd sammenlignet med de kjemikaliene som er allerede kjent. Dette krever spesielle rutiner både for å få pålitelige resultater og for å sikre medarbeideres sikkerhet. På dette området har HEL-gruppen allerede samlet erfaring i flere år.

Norsk pioner

– I Norge finnes det ingen andre GLP-laboratorier som gjennomfører in vitro-metoder innen toksisitet for mennesker. Derfor har vi jobbet mye i de siste månedene for å utvikle og implementere metoder (SOPs – Standard Operational Procedures) som oppfyller GLP sine krav. Med suksess: HEL-gruppen har nå fått bekreftelsen om at laboratorium er GLP-sertifisert.