Gå til innhold

Luftforurensning truer fortsatt den europeiske folkehelsa

Utsikt over Paris, Eiffeltårnet til venstre.
Foto: Christine F. Solbakken, NILU

Det europeiske miljøbyrået (EEA) lanserte den nye «Air Quality in Europe 2014»-rapporten i går. Ifølge rapporten koster luftforurensning i Europa oss dyrt, og mens lover og regler har forbedret den samlede luftkvaliteten, er luftforurensning fortsatt den viktigste miljørelaterte trusselen mot menneskers helse.

– Langvarig eksponering for svevestøv (PM2,5) førte til anslagsvis 458 000 for tidlige dødsfall i Europa i 2011, sier seniorforsker Cristina Guerreiro fra Norsk institutt for luftforskning, som også er hovedforfatter av rapporten.

I tillegg er det anslått at rundt 17 000 for tidlige dødsfall i Europa i 2011 kan knyttes til kortvarig eksponering for ozon.

Cristina Guerreiro
Cristina Guerreiro, seniorforsker ved NILU – Norsk institutt for luftforskning Foto: Ingar Næss

Byboere lever farlig

Den årlige luftkvalitetsrapporten fra EEA sammenstiller data fra offisielle målestasjoner over hele Europa. Den viser at nesten alle som bor i byer eksponeres for miljøgifter på nivåer Verdens Helseorganisasjon (WHO) anser som usikre. Når det gjelder noen miljøgifter blir mer enn 95% av den urbane befolkningen utsatt for usikre nivåer.

Sammen med rapporten publiserer EEA data som viser forurensningsnivåene i nesten 400 byer over hele Europa. Mange store byer har forholdsvis lave nivåer av forurensning, mens andre byer sliter med forurensningsnivåer som overstiger EUs grenseverdier en stor del av året.

– Byer som Barcelona, Paris, London og Roma opplever tidvis svært høye nivåer av NO2, sier Guerreiro, – og dette skyldes i hovedsak eksos fra biltrafikk.

Ørsmå partikler de farligste

Den mest alvorlige luftforurensningen består av fine partikler som likner på støv eller sot, men som er så små at de er i stand til å trenge dypt inn i lungene. Langvarig eksponering for svevestøv var ansvarlig for det store flertallet av tidlige dødsfall knyttet til luftforurensning i Europa i 2011, viser undersøkelsen, mens høye nivåer av bakkenær ozon over korte perioder også forårsaket et betydelig antall for tidlige dødsfall.

– Konsentrasjoner og utslipp av benzo(a)pyren (BaP) er bekymringsverdig, forklarer Guerreiro videre. – BaP-utslippene har økt med mer enn en femdel i perioden fra 2003 til 2012, noe som skyldes at bruken av vedovner og forbrenning av biomasse i byene også øker. I 2012 ble nesten ni av ti byboere eksponert for BaP-nivåer høyere enn WHOs referansenivåer.

Mer skadelig enn antatt

Stadig mer vitenskapelig forskning viser at luftforurensning kan være mer skadelig enn tidligere antatt. Luftforurensningens effekt på luftveissykdommer og hjertesykdommer er godt kjent, men nye studier har vist at det kan også påvirke helsen på andre måter, fra fosterutvikling til sykdommer sent i livet.

Ved siden av menneskelig helse har luftforurensningen også en betydelig effekt på planteliv og økosystemer. Disse problemene, som blant annet omfatter overgjødsling, forsuring og planteskader, har minsket de siste årene. Men de er fortsatt utbredt – rapporten viser blant annet at det langsiktige målet om å begrense ozon ble overskredet for 87% av Europas jordbruksareal i 2012. Den estimerte kostnaden for de tapte avlingene i Europa på grunn av eksponering for ozon i 2010 var rundt 3 milliarder euro, avslutter Guerreiro.

Kilde og lenke til rapporten «Air Quality in Europe 2014»:

http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/europes-cities-still-suffering-from