Gå til innhold

Kongen til Troll for å trekke verdens friskeste luft!

Observatoriet på Trolhaugen, 2014

Tiende til tolvte februar besøkte Kong Harald V forskningsstasjonen Troll i Antarktis i anledning stasjonens ti års jubileum. Været tillot også en tur opp til NILUs nye observatorium på «Trollhaugen».

NILUs forskere sier at det er en kjensgjerning at Antarktis er den plassen på denne jord vi kan måle den reneste luften, så vi håper Kongen trakk pusten dypt under besøket.

Følg med på bildene fra NILUs webkamera. (Se bilde fra besøket i artikkelen)

Slik så det ut fra webkameraet da kongens delegasjon var tilstede på Trollhaugen 11.02.2015. Bildet er et snapshot fra webkameraet på Trollhaugen.

NILU har hatt observatorium i Dronning Maud Land i Antarktis siden vinteren 2007, men i 2014 ble det flyttet lenger fra forskningsstasjonen på Troll, og høyere opp på «Trollhaugen». Målet var å komme lenger unna påvirkningen fra forskningsstasjonen.

Flytting av målestasjon til Trollhaugen
Med ekstra dytte- og drahjelp kom den nye Trollstasjonen på plass i januar 2014 Foto: Are Bäcklund, NILU

Les mer om flyttingen av Trollstasjonen

NILU måler blant annet kvikksølv, totalt og bakkenær ozon, aerosoler, UV-stråling, organiske miljøgifter (POPs), hydrokarboner og CO på Troll. I tillegg kommer målinger av mer enn 20 klimagasser, herunder halogenholdige klimagasser, metan og CO2.

Som en av svært få forskningsinstitusjoner i verden driver NILU atmosfæreforskning ved begge poler, og har mulighet til å sammenlikne måleresultater fra de to «ytterpunktene».

Obseratoriet på Trollhaugen
NILUs observatorium på sin nye plass på “Trollhaugen” i Dronning Maud Land, Antarktis. Foto: Are Bäcklund, NILU.