Gå til innhold

Avfallshåndtering og klimaendringer

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hvordan kvitter vi oss med avfall, samtidig som vi tar vare på miljøet? Med støtte fra NILU-forskere har temaet nå blitt del av et pedagogisk program på universitetsnivå i Latvia.

Kyrre Sundseth
Forsker Kyrre Sundseth, NILU. Foto: Ingunn Trones, NILU

NILU og The Waste Management Association of Latvia (WMAL) har samarbeidet om å utvikle en faglig undervisningsmodul som tar sikte på å belyse hvordan avfalls- og avløpshåndtering påvirker klimaendringene.

NILU-forskere har også bidratt til å utvikle undervisningsmateriell for kurset, som skal støtte opp om og øke fagkompetansen i avfalls-, vann-, energi- og landbrukssektorene, samt hos lokale myndigheter.

Samarbeid er nødvendig

Som en del av programmet ble det holdt åpne forelesninger på Universitetet i Daugavpils, Universitetet i Liepaja og Høgskolen i Ventspils i februar og mars. I april skal det holdes forelesninger på Universitetet i Latvia og på det latviske Landbruksuniversitetet. Målet med forelesningsseriene er å informere offentligheten om hvordan klimaendringene påvirkes av avfalls- og avløpshåndteringen, og hvordan de kan bidra til å redusere klimagassutslipp.

– I dag er klimaendringene vår største miljøutfordring, skriver NILU-forsker Kyrre Sundseth i det innledende kapittelet i undervisningsmaterialet.

– De konsekvensene vi ser at klimaendringer har for miljø og helse i dag, rettferdiggjør fullt ut våre bekymringer om hvordan klimaendringer vil virke inn på det globale miljøet og menneskers velvære i fremtiden, fortsetter Sundseth.

– Mange tilpasninger og utslippsreduserende løsninger kan bidra til å redusere følgene av klimaendringer, men ikke noe enkelt alternativ er tilstrekkelig i seg selv. En effektiv gjennomføring avhenger av samkjørte politiske retningslinjer og samarbeid på alle nivåer, og kan dessuten styrkes gjennom integrerte tiltak som knytter klimatiltak til andre samfunnsmessige mål.

Faksimile av brosjyre
Undervisningsmaterialet utviklet i prosjektet dekker et bredt spekter av temaer, fra klimapolitikk til menneske­skapte årsaker og løsninger for å overvinne dem.

Avfall av betydning

– En klimaendringskonsekvens som nylig har begynt å vekke oppmerksomhet, er potensialet for at klimaendringene også endrer biologiske effekter av kjemiske giftstoffer og deres spredning i miljøet, sa Jozef Pacyna i sitt innledende foredrag om klimaendringer.

Professor Pacyna er forskningsdirektør for NILUs avdeling for miljøeffekter og økonomi (IMPEC), og han fortsatte med å si at det også har blitt klart at klimaendringer, kombinert med eksponering for luftforurensning, kan få alvorlige konsekvenser for menneskers helse.

Prosjektet “The promotion of the knowledge and insight of the climate change caused by such anthropogenic processes as waste and wastewater management” (ID-nummer: 2/EEZLV02/14/GS/046/008) er finansiert gjennom EØS-finansieringsordningen.

Mer informasjon om prosjektet og gjesteforelesningene:

http://wastetosave.eu/macibu-materials/