Gå til innhold

NILU lanserer mobilvennlig løsning for online luftkvalitetsdata

Trafikkbilde fra Ulven i Oslo
Foto: Sonja Grossberndt, NILU

NILU prøvelanserer nå mobilsiden https://lk.nilu.no/ som et supplement til www.luftkvalitet.info. Hensikten er å gi en mobilvennlig og enkel tilgang til luftkvalitetsdata i norske byer. Den nye nettsiden er designet for bruk på mobiltelefoner og nettbrett.

– Dette er ikke en app i vanlig forstand, men en progressiv Web App. Det vil si at den ikke lastes ned, men åpnes i en nettleser på telefonen og eller nettbrettet og legges som en snarvei på Hjem-skjermen, sier avdelingsdirektør Kjersti Tørnkvist ved NILUs avdeling for måle- og instrumentteknologi.

Den nye mobilløsningen gir deg en rask oversikt over luftkvaliteten i norske byer, og ved målestasjonene i hver by, både i form av en luftkvalitetsindeks som på www.luftkvalitet.info, og som detaljerte timesdata for ulike komponenter for de siste 24 timer.

Du kan legge utvalgte målestasjoner som favoritter, og vise konsentrasjonsnivåene av de ulike komponentene bl.a. som grafer. Se illustrasjonene nedenfor for nærmere beskrivelse av funksjonene.

– Vi håper dette vil gi brukerne en bedre og lettere tilgjengelig tjeneste enn dagens www.luftkvalitet.info, sier Kjersti Tørnkvist

– Dette er en prøvelansering, og vi er svært takknemlige for alle innspill fra brukerne, sier softwareutvikler Tore Clemetsen.

Innspill kan sendes til denne adressen: luftkvalitet.info@nilu.no

Funksjonene i lk.nilu.no

Luftkvaliteten i Norge nå:

Første side viser luftkvaliteten i en rekke byer i Norge. Listen viser kun byer der det måles luftkvalitet pr. i dag. Du får se data fra de enkelte målestasjonene i hver by ved å klikke på byen.

Første side viser en indeks over luftkvaliteten i en rekke byer i Norge.

Opprett favoritter:

Du kan merke utvalgte stasjoner som favoritter med stjerne-ikonet på siden. Ved å gå til favorittlisten (stjerne-ikon i menylinjen øverst) får du detaljinformasjon fra dine utvalgte målestasjoner.

Eksempel med Gartnerløkka og Alnabru satt som favoritter.

For å få mer detaljert informasjon klikk på graf-ikonet til høyre. Du kan se detaljinfo for hvert time ved å holde fingeren på grafen.

Vis stasjoner i nærheten:

Under innstillinger kan du velge å vise stasjoner i nærheten av der du er til enhver tid , forutsatt at du har tillatt stedstjenester på mobilen din.

I «Innstillinger» kan du velge å vise stasjoner i nærheten av der du er.

Når du har aktivert «Vis stasjoner» funksjonene kan du velge å vise stasjoner i nærheten av der du befinner deg:

Velg «Vis stasjoner i nærheten» for å se målinger fra stasjoner nær der du er.