Gå til innhold

NILU fluortester ski under Hovedlandsrennet

Foto: Martin Schlabach / NILU

Norges Skiforbund har forbudt bruk av fluor i skismøring i konkurranser for løpere til og med 16 år. Under Hovedlandsrennet i helgen vil det derfor tas stikkprøver av utøvernes ski, for å sjekke at dette svært miljøskadelige stoffet ikke benyttes.

Metoden som skal brukes for å sjekke skiene er splitter ny og utviklet ved NILU – Norsk institutt for luftforskning og tyske Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV. Metoden er enkel og rask, og går ut på å bruke en spesiell teip for å ta stikkprøver av skisålene i forkant av renn.

Seniorforsker og langrennsentusiast Martin Schlabach er mannen bak den nye testmetoden. Han er glad for at Norges Skiforbund har tatt dette grepet for å få slutt på bruken av fluorstoffer i en sport vi liker å se på som sunn for både mennesker og miljø.