Gå til innhold

Den sene påsken gir sterkere sol

Hestehov
Foto: Ingunn Trones, NILU

Årets påskesol kan bli ekstra tøff for den vinterbleke huden vår. Husk at sola er sterk enten du soler deg, jobber i hagen, er på fjellet, driver med båtpuss eller sitter på kafé.

Årets påske er sen og kan gi varme dager med intens sol. Kaster du skjorta, er det greit å huske på at huden ikke har vent seg til sola ennå. Så smør deg med solkrem og bruk solbriller. Det gjelder enten du skal til fjells, være på sjøen eller reise til Syden. Vi blir faktisk oftere solbrente når vi ikke er ute for å sole oss, men kanskje bare skal jobbe litt i hagen eller dra en tur på fjorden.

Unngå å bli solbrent

– Vi trenger sol, men vi må unngå å bli solbrente. Derfor er det lurt å begrense tiden vi er i den sterkeste solen. For huden glemmer ikke at den har vært solbrent. En slik solskade kan føre til hudkreft, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

Sola blir sterkere jo nærmere ekvator vi er. Skal du til Spania eller Alpene i påsken, kan 15-20 minutter i sola være nok til at du blir solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der anbefaler vi at du holder deg i skyggen midt på dagen.

– I ren glede over sol og varme er det fort gjort å få for mye sol på vinterblek hud, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

– Hudkreft er en sykdom vi vet hvordan vi kan minske risikoen for å få, sier Ryel, som oppfordrer alle til å følge solrådene:

Tips til solbeskyttelse i påsken:

  • Begrens tiden du er i den sterkeste sola
  • Ikke ta solarium, det herder ikke huden mot sola
  • Klær og noe på hodet beskytter godt
  • Bruk solkrem med minst faktor 15 i Norge
  • I solrike land bør du bruke minst faktor 30
  • Bruk solbriller, dette er særlig viktig for barn
  • Sjekk forventet UV-indeks på yr.no eller uv.nilu.no

Snø gir flere stråler

I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet om sommeren.  Det er fordi refleksjon fra snø øker mengden solstråler med opp mot 50 prosent. Går du på ski mot sola, vil ansiktet få enda sterkere stråling.

– Vi får også flere solstråler på oss når vi er på sjøen, fordi sjøsprøyt og bølger reflekterer solstrålene. Så på fjellet og på sjøen er det ekstra viktig med solkrem, sier fagdirektør Nilsen.

Tynt ozonlag i starten av påsken

Også tykkelsen på ozonlaget i atmosfæren påvirker hvor sterke strålene fra sola er. Ozonlaget beskytter livet på jorden mot de ultrafiolette strålene (UV-stråling) fra sola. Dager med lite ozon, gir sterkere solstråler. Om våren kan tykkelsen på ozonlaget variere mye fra dag til dag, noe som gir store variasjoner i styrken på UV-strålene.

Seniorforsker Tove Svendby fra NILU har tatt en titt på ozonvarselet for påskeuken. Hun forteller at det ser ut til å bli relativt tynt ozonlag hele påskeuken. I tillegg er det meldt knallvær i Sør-Norge. Siden påsken kommer sent, betyr det ekstra mye UV-stråling. Det er derfor all grunn til å være oppmerksom og smøre seg!

Hvor sterk blir sola der du er?

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er; 1 på skalaen betyr svak og 11 ekstremt sterk sol. Du må ha solbeskyttelse når UV-indeks er 3 eller høyere.

Slik forventes UV-strålingen fra sola å bli denne påsken:

Uv-indeks

Her kan du sjekke UV-strålingen der du er:

Pressekontakter for kommentarer:

  • NILU – Norsk institutt for luftforskning, kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no, tlf: 41612181.
  • Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, pressetelefon, 67 16 26 60.
  • Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877.
  • Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00 (for værvarsel).