Gå til innhold

Medvirkende NILU-forsker om DiCaprios klimadokumentar «Ice on Fire»: Faglig sterk, inspirerende og svært vakker

22. mai hadde dokumentarfilmen ICE ON FIRE premiere under filmfestivalen i Cannes. Filmen tar for seg klimaendringene som skjer, og fokuserer på forskningen som ligger bak dagens klimavitenskap samt de innovative løsningene som også finnes.

Forskere fra NILU og CAGE er med i filmen, som er produsert og fortalt av Oscar®-vinneren Leonardo DiCaprio.

– Førsteinntrykket etter premieren er at filmen er veldig bra, sier seniorforsker Cathrine Lund Myhre fra NILU om Ice on Fire, etter premierevisningen i Cannes i forrige uke.

– Ut fra det jeg har mulighet til å vurdere holder den svært høy faglig kvalitet. De har vært svært grundige i sin tilnærming, og de klarer å forklare komplekse ting på en god måte. I tillegg er filmen vakker, rent billedlig – den viser naturen i nord på en fantastisk måte.

Metan og mediesirkus

Fra filmfestivalen i Cannes: fra venstre Karin Andreassen (direktør i CAGE), regissør Leila Conners og seniorforsker Cathrine Lund Myhre fra NILU

Cathrine Lund Myhre har sin doktorgrad i fysikalsk kjemi, med spesialisering innen spektroskopi og atmosfærekjemi.  Siden 2005 har hun vært ansatt ved NILU – Norsk institutt for luftforskning, der hun forsker på atmosfærens sammensetning, og langsiktige trender og kilder. De senere årene har hun jobbet mye med klimagassen metan, og det var nettopp metan som sendte henne ut på den røde løperen sammen med DiCaprio og regissør Leila Conners.

– Ja, det kan knapt kalles hverdagskost for en klimaforsker, sier hun.

– Å sendes i limousinekortesje med politieskorte gjennom Cannes var en opplevelse i seg selv, og når vi kom fram dit filmen skulle vises ble vi omringet av paparazzi-fotografer og hylende tenåringsjenter. Ikke at de var interessert i meg, men for et mediesirkus!

I tillegg til Cathrine Lund Myhre medvirket tidligere direktør Jürgen Meinert og andre forskere fra CAGE – Centre for Arctic Gas Hydrate Environment and Climate ved UiT Norges arktiske universitet i filmen.

Ice on Fire lar klimaforskerne bli hørt

I forkant av premierevisningen i Cannes holdt både regissør Leila Conners og produsent Leonardo DiCaprio korte taler, der de fortalte om arbeidet med filmen.

I sin tale beskrev Leila Conners det som at vi akkurat står ved et veiskille.

– Vi opplever to ulike historier: En der dramatiske klimaforstyrrelser står i fokus, og en der banebrytende innovasjon spiller hovedrollen. Spørsmålet er – hvilken av disse to historiene vil vinne til slutt? Vi håper selvsagt at den andre gjør det, og det er derfor vi laget denne filmen.

Leonardo DiCaprio på sin side benyttet anledningen til å takke alle forskerne og innovatørene som hadde bidratt til filmen, og fikk dem til å reise seg til applaus fra de andre tilskuerne i salen.

– Disse forskerne mister ikke motet av de nedslående dataene de hører hver dag, om alarmerende nivåer av karbon i atmosfæren, stigende temperaturer og smeltende isdekke. Motstanden mot det vitenskapelige samfunnet er ofte sterk, men forskerne fortsetter framover, de bøyer ikke av, de jobber bare videre. Ice on Fire ble laget for at de skulle bli hørt, uten avbrytelser.

En film som gir håp

Å være til stede under Filmfestivalen i Cannes var litt av en opplevelse, men Cathrine Lund Myhre er mest opptatt av hva Ice on Fire kan bety for folks forståelse av klimaet, utfordringene og de mulige løsningene forbundet med det.

– Det er en film jeg tenker at så mange som mulig burde se, sier hun. – Den viser realitetene, den forklarer utfordringene vi har og hva vi forskere strir med – men den gir også håp. Det er en film jeg tror kan være inspirerende for både folk flest og næringslivet, også i Norge. Gjennom å fortelle historiene til de som bruker forskning til å finne løsninger, viser den oss at vi kan klare dette. Men vi må gjøre det nå.

For det norske publikum blir første mulighet til å se filmen via HBO, der den har premiere 11. juni.