Gå til innhold

Unngå at barna blir solbrent i sommer

Barn leker med drage i solskinn
Foto: Colourbox

Mange barn skal snart på sommerskole med spennende aktiviteter ute. Husk at sola er på sitt sterkeste nå og at barna lett kan bli solbrent hvis de ikke beskytter seg.

– Det er smertefullt å bli solbrent og det kan ødelegge mye av gleden for barna når de er på sommerskole. Det å bli solbrent mange ganger i barneårene, øker dessuten risikoen for å få hudkreft senere i livet, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Mange nordmenn får hudkreft

Jo lenger vi er i sola uten å beskytte oss, jo større er mulighetene for at vi blir solbrent. Slike solskader lar seg ikke reparere helt, men samler seg opp i løpet av livet og kan føre til hudkreft.

Norge er blant de landene i verden som har høyest forekomst av hudkreft og UV-strålingen fra sol og solarier er den viktigste risikofaktoren.

– Selv om Norge ligger mye lenger nord enn de utenlandske feriestedene, f.eks. Middelhavslandene eller Kanariøyene, så har vi ofte veldig klar luft (med lite bakkenært ozon) som kan gjøre UV-strålingen ganske sterk, forklarer seniorforsker Georg H. Hansen fra NILU.

– UV-strålingen er også ekstra sterk nær sjøen og i fjellet der man kan ha mye refleksjon fra bakken.

Bruk solkrem

Et viktig råd sommerskolene får er å ha rikelig med solkrem tilgjengelig slik at barna kan smøre seg ofte utover dagen. Svetter eller bader barna mye, bør de smøre seg oftere.

– Skal vi få ned hudkrefttallene i Norge, må vi nordmenn bli mer bevisste på solbeskyttelse, ikke bare når vi er på solferie eller har planlagt å sole oss her hjemme. I Norge er det faktisk mer vanlig å bli solbrent når vi spiller fotball, sitter på utekafé eller jobber i hagen, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Ta pauser fra den sterkeste sola

– De ultrafiolette strålene fra sola er mest intense når sola står høyt på himmelen, det vil si midt på dagen. Derfor bør sommerskolene legge noen av uteaktivitetene til tidlig på dagen eller senere på ettermiddagen når sola ikke er så sterk, sier fagdirektør Nilsen.

Er sommerskolene ute hele dagen, bør de sørge for å lage skyggesteder hvor barna kan være.

– La barna ta lunsjen under noen store trær eller sett opp et partytelt. I skyggen av et stort tre er solstrålene gjerne 20 til 50 prosent mindre intense enn de er på et sted uten trær, sier Nilsen.

Sjekk hvor sterk sola blir

Sommerskolene bør også følge med på hvor sterk sola blir når de planlegger aktivitetene sine. Et UV-varsel sier noe om hvor intense de ultrafiolette strålene fra sola (UV) forventes å bli.

UV-varsler for ulike steder i Norge tre dager frem i tid finnes på yr.no eller på uv.nilu.no.

Det svenske strålevernet har laget en app, minsoltid.se, som forteller hvor sterk UV-strålingen er der du er, med råd om solbeskyttelsen du trenger.

UV-indeks

Logo KreftforeningenLogo – Direktoratet for strålevern og atomsikkerhetLogo – Meteorologisk institutt

Pressekontakter for kommentarer:
  • Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, pressetelefon, 67 16 26 60.
  • Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877.
  • Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00 (for værvarsel).
  • NILU – Norsk institutt for luftforskning, kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no, tlf: 41612181.