Gå til innhold

Husk solbriller og solkrem i påskesola!

Foto: Colourbox

Årets påskeferie blir kanskje ikke som planlagt, men sola skinner uavhengig av korona-pandemien. Skal du ut på tur, måke snø eller arbeide i hagen er det viktig å passe på at du ikke blir solbrent.

Påsken kan gi varme dager om sola titter frem. Kaster du skjorta, er det greit å huske på at huden ikke har vent seg til sola ennå. Så smør deg med solkrem og bruk solbriller.

Snø, sjø og tynt ozonlag gir mer intens sol

Noen steder er det fortsatt mye snø, og der blir sola mer intens. Det er fordi refleksjon fra snø øker solstrålingen med opp mot 50 prosent. Går du på ski mot sola, vil ansiktet og øynene få sterkere stråling enn om du går med sola i ryggen.

Også sjøsprøyt og bølger reflekterer solstrålene.

– Vi får mer intens stråling når vi går på ski eller er på sjøen, og da er det ekstra viktig med solbriller og solkrem, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Det er også ventet at et arktisk «ozonhull» vil bevege seg sørover og dekke store deler av Norge i begynnelsen av påsken. Dette vil føre til ekstra sterk UV-stråling hvis det er klarvær.

Slik forventer vi at UV-strålingen fra sola blir denne påsken

Tabellen under viser forventet UV for påsken. Verdiene gjelder for sol og midt på dagen, og for henholdsvis med og uten snø. De høyeste verdiene i hvert intervall gjelder når det er dager med lite ozon og dermed høyere UV.

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er; 1-2 på skalaen betyr svak, 3-5 moderat, 6-7 sterk, 8-10 svært sterk og 11 eller høyere ekstremt sterk sol. Du bør beskytte deg når UV-indeks er 3 eller høyere.

Med snø Uten snø
Sør-Norge  4-5, moderat  2-3, lav til moderat
Midt-Norge  2-4, lav til moderat  2, lav
Nord-Norge  2-3, lav til moderat  1-2, lav

Her kan du sjekke UV-strålingen der du er:

Kartet viser UV-varsel for midt på dagen og med sol, omtrent midtveis i påske-uka. UV-indeks blir høyere på dager der ozonlaget er tynnere enn varslet, og omvendt om det er tykkere.

Norgeskart-UV UV-indeks Styrke
11+ Ekstrem
10 Svært sterk
9
8
7 Sterk
6
5 Moderat
4
3
2 Lav
1

Unngå å bli solbrent

– Vi blir ofte solbrente når vi ikke er ute for å sole oss, men kanskje bare skal jobbe ute og glemmer hvor lenge vi faktisk er i sola, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Vi trenger sol, og i påsken i år føles det kanskje ekstra godt å komme seg ut. Men vi må – også i år – unngå å bli solbrente. Huden din glemmer ikke solskader du har fått.

Hudkreft kan forebygges

De fleste tilfeller av hudkreft kan forebygges. Nyt sola, men ikke for lenge av gangen.

– Etter en lang vinter, i år også med mye innesitting og karantene, er det naturlig at vi lengter etter sol og uteaktiviteter. Det er mye god helse i å være ute, men unngå å bli solbrent. Ellers oppfordrer vi sterkt til å følge myndighetenes koronaråd når vi er ute, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Gode tips til solbeskyttelse i påsken:

  • Unngå å bli solbrent
  • Begrens tiden du er i den sterkeste sola
  • Klær og noe på hodet beskytter godt
  • Bruk rikelig med solkrem
  • Bruk solbriller
  • Sjekk forventet UV-indeks på yr.no eller uv.nilu.no

Pressekontakter for kommentarer:

  • Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, pressevakt: 67 16 26 60.
  • Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877.
  • Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog
    • Oslo: telefon 22 96 30 00,
    • Bergen: 55 23 66 00,
    • Tromsø: 77 62 13 00 (for værvarsel).
  • NILU – Norsk institutt for luftforskning, kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no, telefon: 416 12 181.

 

Logoer-uv