Gå til innhold

Sommer, sol og UV-stråling

solhatt og solkrem
Foto: Colourbox

Skal du til Syden i år? Etter to år med «tvungen» norgesferie er det nok mange som ønsker seg noen uker med (nesten) garantert sol og skyfri himmel.

– Ikke noe galt i det! Sol er sunt i passe porsjoner, sier seniorforsker Georg H. Hansen. – Men det absolutt beste for huden din er å unngå å bli solbrent. Så jeg vil anbefale alle å ta med seg en god og gjerne svanemerket solkrem med tilstrekkelig høy faktor, uansett om de skal til Syden eller til Sortland.

Husker du solkrem?

UVA-stråling fra sola og solariet gjør at vi blir brune. Det er UVB-strålingen fra sola som fører til solbrenthet. For mye av begge disse typene UV-stråling kan gi skader på huden – og hudkreft.

Norge ligger i toppsjiktet når det gjelder forekomst av hudkreft. Hansen tror det kan ha med kombinasjonen reisevaner, lys hud og litt dårlig «solkrem-hukommelse» å gjøre.

– Særlig på vinterferien til Syden og på påskefjellet har vi nok lett for å glemme oss litt når sola endelig varmer etter en lang vinter, sier han. – Da er det mange som ender med røde, såre skuldre eller nesetipp. Når sommeren kommer har vi jevnt over vent oss litt mer til sola, og i større grad fått inn vanen med å smøre oss.

D-vitamin fra sola – om sommeren

Solas UVB-stråler er også en av våre viktigste kilder til D-vitamin, som er viktig for både skjelettet og immunforsvaret vårt. Men her i Norge er det bare i sommerhalvåret sola skinner sterkt nok til at kroppen klarer å danne D-vitamin via huden.  Resten av året må vi dekke behovet for D-vitamin ved å spise fet fisk, ta tran tran eller spise matvarer som er tilsatt D-vitamin.

– Samtidig er det jo ikke sånn at du må sole deg for å få dekket D-vitaminbehovet som sommeren, presiserer Hansen. – For de fleste av oss vil det å jobbe i hagen, gå en tur eller fiske fra brygga iført T-skjorte en fin sommerdag være tilstrekkelig.

Er du i Syden eller på fjellet, med stekende sol fra skyfri himmel, anbefaler han å heller dekke seg til litt. Tommelfingerregelen er at jo høyere opp eller lenger sørover du kommer, jo sterkere blir UV-strålingen du utsetter deg for. Reflekterende overflater, som på en bre eller ute på sjøen, fører også til at du blir eksponert for mer UV-stråling enn du kanskje tenker over. Så da er det lurt å bruke solkrem (også under haken), hatt og lette klær – eller ta en pause når sola står på sitt høyeste.

Sjekk UV-strålingen der du ferierer

Hansen anbefaler å ta en titt på nettportalen https://uv.nilu.no/. Der kan du skrive inn navnet på stedet du befinner deg – hvor som helst i verden – og få oppgitt varslet UV-indeks (UVI-varsel) for full sol, lettskyet og regn.

I tillegg får du et overslag for hvor lang tid det vil ta deg å fylle på anbefalt D-vitamindose for dagen, og når du står i fare for å bli solbrent. Disse beregningene gjelder for midt på dagen, ved sol fra skyfri himmel og uten solbeskyttelse, og er oppgitt for lys, medium og mørk hud. Vitamin D-dagsdosen forutsetter dessuten at 25% av huden er eksponert.

– Du kjenner best din egen hudtype, understreker Hansen, – men her får du altså en liten pekepinn.

Riktig god sommer til alle!

UVI-varsel finner du på uv.nilu.no
Oppdatert UV-indeks for Norge og resten av verden kan du finne på https://uv.nilu.no/. Der får du også et overslag for hvor lang tid det vil ta deg å fylle på anbefalt D-vitamindose for dagen, og når du står i fare for å bli solbrent.