Gå til innhold

Mye snø øker risikoen for å bli solbrent i påsken

Foto: Colourbox

Store snømengder flere steder i landet gir sterkere UV-stråling. Det kan gjøre oss solbrente på kort tid.

– Snøen reflekterer solstrålene veldig godt, faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent, men også snøblind. Derfor er det like viktig å beskytte øynene mot solen som det er å beskytte huden, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Sjøsprøyt og bølger reflekterer også solstrålene. Refleksjon fra snø og vann bidrar dessuten til at strålene kommer fra alle kanter, så det er viktig med solbriller som dekker godt på sidene.

I Solvaneundersøkelsen 2022 kom det frem at det er vanligere å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. Flere blir dessuten solbrent i Norge enn på reise i solrike land.

– Derfor er det viktig å beskytte seg mot solen, enten du skal jobbe i hagen, drive med båtpuss, sitte på utekafé eller gå på ski, sier Nilsen.

Strålingen øker fra dag til dag

– Ozonlaget var svært tynt tidligere i vinter, men har nå normalisert seg, forteller seniorforsker Tove M. Svendby fra NILU. – Og hvis ozonlaget holder seg på normalnivå gjennom hele påskeuka, vil det bidra til at UV-strålingen ikke blir høyere.

Likevel er det viktig å huske at påsken er en tid der mange av oss tilbringer mer tid utendørs, og vinterblek hud blir lett solbrent. I løpet av våren kommer solen stadig høyere på himmelen, og UV-strålingen vil derfor øke fra dag til dag.

– Det gjør godt med lysere dager etter en lang vinter, og sol i moderate mengder er sunt. Men solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. Mange blir dessuten solbrente selv om de har brukt solkrem, noe som kan tyde på at de bruker for lite. Bruk rikelig med solkrem, ta pauser i skyggen og beskytt huden med klær, råder generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Slik forventer vi at UV-strålingen fra sola blir denne påsken

Tabellen viser forventet UV for påsken ved sol og midt på dagen, og for henholdsvis med og uten snø.

Med snøUten snø
Sør-Norge 42-3
Midt-Norge 3 2
Nord-Norge 21-2

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er; 1-2 på skalaen betyr svak, 3-5 moderat, 6-7 sterk, 8-10 svært sterk og 11 eller høyere ekstremt sterk sol. Du bør beskytte deg når UV-indeksen (UVI) er 3 eller høyere.

Sjekk UV-indeksen der du er

Du kan sjekke hvor sterk UV-indeksen er på NILUs UV-tjeneste https://uv.nilu.no/.

Der finner du UV-kart for hele verden, og kan søke på stedsnavn. Du finner også et eget UVI-norgeskart på https://uvdata.nilu.no/. Der er daglige snødata fra NVE er lagt til grunn for UV-beregningene, så kartene inneholder korrekt UV-indeks for både lavlandet og snødekte fjellområder.

I tillegg kan du sjekke hvor sterk UV-strålingen blir i Yr-appen og på yr.no. Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt. Du finner UV-varslet under «I nærheten». Daglige oppdaterte kart over snøforhold finnes på https://senorge.no/.

Logoer-uv