Nyhetsarkiv

Trollhaugen: NILUs observatorium i Antarktis
Trollhaugen-observatorietFryser du? I Dronning Maud Land i Antarktis ligger temperaturen akkurat nå på mellom minus 27 og minus 33 grader.

Les hele saken

Heldigvis var det ikke like kaldt der nede for noen uker siden, da lå det mellom minus 7 og minus 12.

– Så lenge det var vindstille var det rene påskestemningen, forteller seniorforsker Chris Lunder. Han og senioringeniør Are Bäcklund er nylig tilbake fra et 6 ukers opphold i Antarktis, nærmere bestemt på Trollhaugen-observatoriet like ved den norske Trollstasjonen i Dronning Maud Land. Observatoriet ligger på 72°00'42"S  02°32'06"E og 1553 meter over havet, mellom det antarktiske platået og kysten.

NILU har hatt observatorium i Antarktis siden januar 2007. I 2014 ble det flyttet opp på «Trollhaugen» for å unngå lokal påvirkning. Utsikten der oppe fra er, som dere ser, ganske formidabel!

For å se video i fullskjerm må den i enkelte nettlesere åpnes i YouTube: Aktiver bildet og klikk på YouTube nederst til høyre i bildet

Installasjonene på taket er ulike måleinstrumenter og inntak for luftprøver. På Trollhaugen måler NILU blant annet kvikksølv, totalt og bakkenært ozon, aerosoler, UV-stråling, organiske miljøgifter (POPs), hydrokarboner og CO. I tillegg kommer målinger av mer enn 30 klimagasser, herunder halogenholdige klimagasser, metan og CO2. Som en av svært få forskningsinstitusjoner i verden driver NILU atmosfæreforskning ved begge poler, og har dermed mulighet til å sammenlikne måleresultater fra de to «ytterpunktene».

Les mer om Trollhaugen-observatoriet (og om flyttingen i 2014) her

Kontakter:

Seniorforsker Chris Lunder, crl@nilu.no

Senioringeniør Are Bäcklund, abe@nilu.no

There are no comments for this article yet.