Gå til innhold

Beregner lystgassbudsjettet

Fra NILUs årsrapport 2017: «Lystgass» høres harmløst ut. Men gassen, som også er kjent som dinitrogenoksid, er den tredje viktigste klimagassen i atmosfæren og slik sett ikke noe å le av.

I tillegg til å være en viktig klimagass, er dinitrogenoksid eller N2O et av de viktigste ozonnedbrytende stoffene i atmosfæren, etter at Montréal-protokollen stoppet bruken av klorfluorkarboner (KFK-er). Derfor er det viktig å vite så mye som mulig om alle prosessene som produserer N2O.

Ser på alle sider av saken

Rona L. Thompson
Rona L. Thompson

Rona L. Thompson er seniorforsker ved NILUs avdeling for atmosfære og klima, i tillegg til å være en av to ledere for N2O-delen av prosjektet «the Global Carbon Project».

– Jeg ble spurt om å være med på å lede denne nye aktiviteten i desember 2015, sier hun, – og vi begynte arbeidet året etter. Jeg tar for meg atmosfæriske observasjoner og modellering av N2O.

Andre forskere som deltar i prosjektet ser på N2O-utslipp fra landbruk, naturlige utslipp, utslipp av avløpsvann og andre aspekter av N2O-budsjettet. Dette budsjettet skal bestå av en så nøyaktig som mulig oversikt over alle utslipp, opptak og endringer av N2O.

Kunstgjødsel er hovedkilden

– Bruken av kunstgjødsel i landbruket er den viktigste kilden til nitrogenoksid i dag, forklarer Thompson. – Hvis vi kan redusere bruken av kunstgjødsel som inneholder nitrogen, vil vi også se en reduksjon av N2O i atmosfæren.

Det er imidlertid ikke så lett å redusere bruken av kunstgjødsel, da det trengs for å dyrke nok mat. I vestlige land forsøker ­bøndene nå å bruke gjødsla mer effektivt, og er i stand til å dyrke fram like store eller til og med større avlinger med mindre kunstgjødsel. Det samme er dessverre ikke tilfellet i flere fremvoksende økonomier, blant annet i Asia, der bruken av kunstgjødsel stiger samtidig som effektiviteten går ned.

Skal gjøre N2O synlig for verden

– Nå skal vi begynne å se på hvordan alt passer sammen, sier Thompson. – Vi sjekker hvordan den atmosfæriske økningen av N2O stemmer overens med alle utslipp og opptak. Vi planlegger også å publisere vitenskapelige artikler, i tillegg til å legge ut alle resultatene i form av interaktiv grafikk på Global Carbon Project-nettstedet. Da blir det mulig for hvem som helst å få oversikt over N2O-utslippene, både globalt og regionalt.

Les hele NILUs årsrapport 2017:

Les årsrapporten i pdf

Les årsrapporten på nett (www.issuu.com):