Gå til innhold

Nyhetsarkiv

solhatt og solkrem

Sommer, sol og UV-stråling

Skal du til Syden i år? Etter to år med «tvungen» norgesferie er det nok mange som ønsker seg noen uker med (nesten) garantert sol og skyfri himmel.

EMISYS-plattformen

Norske utslipp samlet på et kart

Hvilke flyruter fra Norge har høyest CO2-utslipp? Hvor mye svevestøv slippes ut på grunn av vedfyring der du bor? Og langs hvilke veier er det mest trafikkutslipp? Alt dette og mer til har NILU-forskere nå samlet inn og visualisert i form av et kart.

PARC: Et europeisk samarbeid for å forbedre kjemisk risikovurdering

Det europeiske partnerskapet for risikovurdering av kjemikalier (PARC) ble lansert i Paris 11. mai. Partnerskapsprogrammet skal utvikle neste generasjons risikovurdering av kjemikalier, og inkluderer både menneskers helse og miljøet i en “One Health”-tilnærming.

COPE-prosjektet på Arctic Frontiers 2022

“Hvordan håndtere samlet belastning i arktiske økosystem som presses fra flere kanter?” Det spørsmålet var utgangspunkt for COPE-prosjektets side-event på Arctic Frontiers 2022.

Sjøsprøyt

Mikro- og nanoplast utveksles mellom hav og atmosfære

Studier har vist at marin luft, snø, sjøsprøyt og tåke inneholder atmosfærisk mikroplast. I en ny studie fremhever 33 internasjonale eksperter viktigheten av å inkludere atmosfæren i det totale plastkretsløpet og lage en strategi for å håndtere plastforurensning.

Kan vi redusere metanutslippene med 30% innen 2030?

Vi må redusere utslippene av metan nå for å ha en sjanse til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5°C. Det globale metanløftet (Global Methane Pledge) er et internasjonalt politisk initiativ for å redusere metanutslippene med 30% innen 2030. Men hvor sannsynlig er det at målet kan nås, og hvor skal disse reduksjonene konkret gjøres?

Etablerer forskningsalliansen NORIN

Forskningsinstituttene NILU, NIVA og IFE er enige om å danne forskningsalliansen NORIN. Alliansen blir en ny, norsk tungvekter innen energi, miljø, klima og samfunnssikkerhet.

Forskerne forklarer: Blå røyk fra skog og sagbruk

37,4% av Norges areal er dekket av skog. Produkter laget av tre og trevirke er populært, så du finner sagbruk og treforedlingsbedrifter over hele landet. Men har du lagt merke til at det ofte stiger blå røyk eller dis fra både skog og sagbruk? Blåfargen skyldes en gruppe kjemiske forbindelser som kalles terpener.

Goats

Interessentmøte: Klimatilpasning i Vila Nova de Poiares

Portugal, 21. og 22. mars 2022: Prosjektet “Climate Change Adaptation in Vila Nova de Poiares” holdt sitt andre interessentmøte, der den norske partneren NILU – Norsk institutt for luftforskning også var til stede.

Motiv fra byrom

Forskningsprosjektet DIGG-MIN-SKOLE – digg mitt inneklima

Oslobygg KF og NILU – Norsk institutt for luftforskning har gått sammen med en rekke andre partnere i prosjektet DIGG-MIN-SKOLE. Der skal forskere og ingeniører jobbe sammen med elever, lærere, driftsteknikere og andre skoleansatte for å få til et bedre inneklima, med utgangspunkt i de verktøyene som allerede finnes på skolen.

Oppdrag luft: NILU-utstilling om klimaforskning i Arktis og Antarktis

Mandag 14. februar åpnet klima- og miljøminister Espen Barth Eide NILUs gjesteutstilling på Klimahuset ved Naturhistorisk museum i Oslo. Utstillingen handler om klimaforskning i Arktis og Antarktis, og ett av målene er å få flere unge til å få lyst til å bli klimaforskere.

Målestasjonene i Karpdalen og Karpbukt legges ned

NILU har målt svoveldioksid (SO2) i grenseområdet mot Russland siden 1974, men nå er det slutt. Smelteverket i Nikel ble lagt ned 23. desember 2020, og dermed gikk SO2-utslippene og forurensningen i grenseområdet Norge-Russland kraftig ned.

Vedfyring i Oslo

Hva betyr dyr strøm og mer vedfyring for luftkvaliteten?

I slutten av november ble det uvanlig kaldt over store deler av landet. Samtidig var strømprisene på det høyeste de har vært på flere år. Mange valgte derfor å fyre mer med ved – men hva betyr det for luftkvaliteten?

Methane sources

REGAME: Utforsker naturlige metankilder

Å forstå metan i atmosfæren har aldri vært viktigere. Over 100 land har lovet å redusere utslippene med 30% sammenlignet med 2020, for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader som en del av «det globale metanløftet».