Gå til innhold

EN

Nyhetsarkiv

Kuer i våtmarksområde på Øland

Metanutviklingen i atmosfæren setter togradersmålet i fare

Mengden metan i atmosfæren har økt kraftig de siste ti årene, og forskerne er ikke sikre på hvorfor. Det de vet, er at denne kraftige klimagassen kan sette togradersmålet i fare.

Skogbrann i California

Vi må forvente flere skogbranner

Selv langt her oppe i nord er vi ikke forskånet for klimaendringer og negative følger av dem, som skogbranner.

Medvirkende NILU-forsker om DiCaprios klimadokumentar «Ice on Fire»: Faglig sterk, inspirerende og svært vakker

22. mai hadde dokumentarfilmen ICE ON FIRE premiere under filmfestivalen i Cannes. Filmen tar for seg klimaendringene som skjer, og fokuserer på forskningen som ligger bak dagens klimavitenskap samt de innovative løsningene som også finnes.

Forskere fra NILU og CAGE er med i filmen, som er produsert og fortalt av Oscar®-vinneren Leonardo DiCaprio.

Filmplakat, kuttet

Ny DiCaprio-dokumentar med NILU-forsker på rollelisten har premiere på Filmfestivalen i Cannes 2019

Dokumentarfilmen ICE ON FIRE fokuserer på forskningen som ligger bak dagens klimavitenskap. Forskere fra NILU og CAGE er med i filmen, produsert og fortalt av Oscar®-vinneren Leonardo DiCaprio.

Quintero-Puchuncavi Bay

NILU måler flyktige organiske forbindelser (VOCs) i Chile

Over en periode på 4 måneder har NILU målt konsentrasjon av flyktige organiske forbindelser (VOCs) i lufta i de chilenske kommunene Quintero-Puchuncaví og Concón i Valparaíso-regionen. Målingene utføres på oppdrag fra det chilenske miljøverndepartementet. Så langt viser måleresultatene ingen tegn til at VOCs-utslipp fra industriområdet påvirker luftkvaliteten i nærliggende boligområder.

Hestehov

Den sene påsken gir sterkere sol

Årets påskesol kan bli ekstra tøff for den vinterbleke huden vår. Husk at sola er sterk enten du soler deg, jobber i hagen, er på fjellet, driver med båtpuss eller sitter på kafé.

Zeppelinfjellet med Ny Ålesund i front

NILU feirer 50 år med jubileumsbesøk til Zeppelinobservatoriet

I 2019 feirer NILU sitt 50-årsjubileum, og som del av feiringen dro representanter fra ledelsen og inviterte gjester på et besøk til Zeppelinobservatoriet i Ny Ålesund 1.-3. april.

Måler for luftforurensning festet til et tre

Lufta er for alle – bli med og mål svevestøv!

Vil du være med og forske på lufta der du bor? Forskere fra NILU – Norsk institutt for luftforskning inviterer skoleelever og alle andre interesserte til å måle svevestøv i sitt nabolag, ved hjelp av enkle og rimelige målemetoder.

FNs Miljøprograms GEO-6: En rapport om hvordan vi skal redde verden – sammen

UNEA-4, Nairobi, 13. mars 2019: FNs Miljøprogram lanserer i dag sin sjette Global Environment Outlook-rapport «GEO-6: Healthy Planet, Healthy People». I den samles kunnskap om miljøets tilstand per i dag, og det trekkes linjer og skisseres scenarioer for hvordan tilstanden kan og bør utvikle seg framover.

Bilkø i Oslo med logoen til temasenteret ETC/ATNI

NILU inviterer til lansering av nytt, norskledet temasenter for luftkvalitet, støy, transport og industri i Europa

Luftforurensning bryr seg ikke om landegrenser, helse eller befolkning. Men siden luftforurensning henger nøye sammen med transport og industri, vil løsninger som fører til bedring på et av feltene bidra til forbedring på de andre også. Dette er i svært korte trekk bakgrunnen for det norskledede temasenteret om luftforurensning, transport, støy og industri – ETC/ATNI, som NILU feirer oppstarten av 13. mars kl. 13-16 på Kulturhuset i Oslo.

Foto: Martin Schlabach / NILU

NILU fluortester ski under Hovedlandsrennet

Norges Skiforbund har forbudt bruk av fluor i skismøring i konkurranser for løpere til og med 16 år. Under Hovedlandsrennet i helgen vil det derfor tas stikkprøver av utøvernes ski, for å sjekke at dette svært miljøskadelige stoffet ikke benyttes.

Barcode sett fra sjøen

NILU arrangerer internasjonal workshop om risikostyring av nanoteknologi

Fremstilte nanomaterialer (ENM) gir store muligheter for industrien, men kan ha uforutsigbare konsekvenser for helse og miljø. Denne uken er risikostyring av nanomaterialer tema for en prosjektworkshop i Oslo, arrangert av NILU.

Kullkraftverk

Modeller og observasjoner samsvarer om trender i atmosfærisk svovel

I en ny vitenskapelig artikkel publisert i Scientific Reports i dag viser forskere fra NILU og andre ledende internasjonale partnere at globale klimamodeller på en pålitelig måte kan beregne historiske svoveltrender i samsvar med observasjoner.

Trafikkbilde fra Ulven i Oslo

NILU lanserer mobilvennlig løsning for online luftkvalitetsdata

NILU prøvelanserer nå mobilsiden https://lk.nilu.no/ som et supplement til www.luftkvalitet.info. Hensikten er å gi en mobilvennlig og enkel tilgang til luftkvalitetsdata i norske byer. Den nye nettsiden er designet for bruk på mobiltelefoner og nettbrett.

Statue med munnbind.

Frokostseminar om luftforurensning i Kina og Øst-Asia

Forskningssamarbeidet CIENS inviterer til frokostseminar med tittelen: Luftforurensning i Kina og Øst-Asia: Helse, Samfunn og Politikk. Tid: torsdag 31. januar, klokken 08:30 – 10:00 (frokost serveres fra kl. 08:15). Sted: Forskningsparken i Oslo, møterom FAROS.

Nanjing University for Information Science and Technology (NUIST)

NILU inngår samarbeid med Nanjing University of Information Science and Technology

Mandag 14. januar arrangerte NILU et fagseminar på Kjeller med tittel: “Meteorological Education and Research”. Seminaret markerte begynnelsen på et faglig samarbeid med Nanjing University of Information Science and Technology (NUIST).

Fyrverkeri i Bergen

Nyttårsraketter bidrar til dårlig luftkvalitet

Når nyttårsrakettene går til værs, følger svevestøvnivåene etter. I timene før og etter midnatt nyttårsaften kan svevestøvnivået i norske byer komme helt opp på helseskadelig nivå.

Folk på ski

Åpent seminar om miljøgifter, 11. januar 2019

NILU – Norsk institutt for luftforskning inviterer alle interesserte til det åpne seminaret “Environmental pollutants in the ambient air with a focus on poly and perfluorinated compounds”.

Kakeboks og bakepapir

7 tips til en god og mer miljøvennlig jul!

Desemberdagene raser forbi, og mange av oss har fortsatt mye igjen å rekke før julefreden senker seg. Har vi husket alle gavene? Hvor la vi egentlig juletrepynten? Og hvordan kan vi gjøre jula litt mer miljøvennlig i år?

Zeppelinobservatoriet i Ny Ålesund på Svalbard

Klimagassnivåene stiger stadig

Også i 2017 setter alle de viktigste klimagassene NILU – Norsk institutt for luftforskning måler på Svalbard og i Aust-Agder nye rekorder. Både CO2, metan og lystgass fortsetter å øke både i Sør-Norge og på Svalbard, og CO2 ser nå ut til å ha krysset «den magiske grensa» på 400 ppm for godt her i nord. Det er ingen tegn til verken reduksjon eller utflating i denne trenden.

Barn leker i barnehage

Mikrosensorer og uteluft ved barnehager

Utbredelsen av barneastma har økt de siste tiårene. Det er nå den vanligste kroniske sykdommen hos barn, og en av de viktigste årsakene til at barn legges inn på sykehus over hele verden.

NILU Polskas kontorer

NILU Polska Ltd. legges ned

NILU – Norsk institutt for luftforskning må med beklagelse informere våre samarbeidspartnere og øvrige kontakter om at datterselskapet NILU Polska Ltd. i Krakow, Polen legges ned fra februar 2019

Kari Nygaard

Forsknings-Norge er i endring

Onsdag 31. oktober har det blitt avholdt allmøter hos Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og NILU – Norsk institutt for luftforskning.

Trafikkert gate i London

Luftkvaliteten i Europa utgjør fortsatt fare for helse og miljø

Den europeiske luftkvaliteten blir langsomt bedre, men som rapporten Air Quality in Europe 2018 viser fortsetter luftforurensningen å overskride EUs og Verdens Helseorganisasjons grenseverdier og retningslinjer. Dermed utgjør luftforurensning fortsatt en fare for både helse og miljø.