Gå til innhold

EN

Nyhetsarkiv

Peisbål

Oslos tilskuddsordning til vedovner vurderes avsluttet – brant vi opp gevinsten?

Klimaetaten i Oslo kommune har siden 1998 gitt tilskudd til utskifting av gamle vedovner med nye rentbrennende vedovner. Forskere ved NILU – Norsk institutt for luftforskning evaluerte i 2019 effekten av ordningen på oppdrag fra Oslo kommune, og deres beregninger viser ingen signifikant gevinst. Dermed anbefaler Klimaetaten å avvikle ordningen.

Smarttelefon i deler

Smarttelefonene i roteskuffene våre er en gullgruve

Nordmenn er i verdensklasse når det gjelder å pante flasker, men utrangerte mobiltelefoner og nettbrett er vi heller dårlige på å levere til resirkulering. Ifølge forskerne på NILU – Norsk institutt for luftforskning utgjør disse gamle smarttelefonene en veritabel gullgruve.

Bobil ved Geirangerfjorden, to cruiseskip på vei inn

Turisters klimagassutslipp på reisen til og i Norge skal måles

Tyske bobilturister, danske skiløpere og japanske cruiseturister og nordmenn på tur i sitt eget land – hvert år besøker tusenvis av turister norske byer, fjord og fjell. Men hva utgjør transportdelen av turismen i Norge i form av klimagassutslipp?

Fabrikk

Den første internasjonale konvensjonen om luftkvalitet fyller 40 år

Geneve, 11. og 12. desember: «Konvensjonen om langtransporterte grenseoverskridende luftforurensninger» feirer sitt 40-årsjubileum i 2019. Som den aller første internasjonale konvensjonen om luftkvalitetsproblematikk var den avgjørende for å regulere luftforurensning over landegrenser, som for eksempel sur nedbør fra kontinentet til Norge.

Utsikt fra Zeppelinstasjonen i Ny Ålesund, Svalbard

2018 et nytt rekordår for klimagasser globalt og i nord

Også i 2018 fortsatte de fleste klimagassene som overvåkes i Sør-Norge og på Svalbard å stige til rekordhøye nivåer, i samsvar med de globale økningene. Stigningen var likevel uventet lav på Svalbard for en del gasser – men det viste seg å skyldes været.

Rydding av plast i havet og langs en strand i Troms.

Plast truer Arktis

Framsenteret, Tromsø: Arktis er i fare og kan lide av negative effekter hvis plast tas opp i næringskjeden, viser en ny forskningsrapport.

Hvetefelt i Kina

Stigende nivåer av klimagassen lystgass i atmosfæren

Mange av oss tenker først og fremst på lystgass som smertestillende. Men lystgass er også et av de viktigste stoffene som bryter ned ozonlaget i stratosfæren – og vi slipper mer lystgass ut i atmosfæren enn vi tidligere har trodd.

Forsker på luftstrømmer og forurensning i Pilestredet

På et stillas langt over hodet på fotgjengerne i Pilestredet 47c og 48 henger det for tiden avanserte måleinstrumenter for å karakterisere luftstrømmer og måle ulike typer luftforurensning. Instrumentene inngår i et måleprosjekt i regi av NILU – Norsk institutt for luftforskning, og skal gi data om luftstrømningsmønstre og hvordan luftforurensning fordeles i høyden.

Smelteverket i Nikel

Fortsatt mye svovel i lufta i Øst-Finnmark

Smelteverket i Nikel og briketteringsanlegget i Zapoljarnij i Nordvest-Russland slipper hvert år ut store mengder svoveldioksid (SO2) og tungmetaller (nikkel, kobber, kobolt og arsen). Disse byene ligger nær norskegrensen og utslippene påvirker luftkvaliteten i grenseområdene når vinden blåser fra øst og sør.

Mann i shorts på surfebrett

Trenger vi vannavstøtende surfeshorts?

Forskere foreslår nytt rammeverk for å redusere skadelige stoffer (f.eks. PFAS) i forbruksvarer og å fase ut stoffer som ikke er essensielle for produktene.

Barn leker med drage i solskinn

Unngå at barna blir solbrent i sommer

Mange barn skal snart på sommerskole med spennende aktiviteter ute. Husk at sola er på sitt sterkeste nå og at barna lett kan bli solbrent hvis de ikke beskytter seg.